Înainte să te muți în UK

London eye

Eu locuiesc în UK de aproape trei ani și da, mi-a fost extrem de greu la început dar am avut aici prieteni care m-au ajutat foarte mult și cărora le mulțumesc din suflet.

Dacă vrei să te muți aici pentru o perioadă mai lungă și cu acte în regulă sunt câteva detalii foarte importante de care ar trebui să știi.

  1. Înainte de toate îți trebuie dovadă de adresă pe care o poți obține fie de pe o factură (ceea ce e mai greu la început), fie de la angajator (asta dacă ți-ai găsit deja un loc de muncă).
  2. Cont la o bancă să poți fi plătit de angajator. Ca să îți faci cont ai nevoie de dovadă de adresă și nu toate băncile acceptă hârtia de la angajator. Una dintre băncile care acceptă ar fi Lloyds.
  3. Ca să poți avea un job cu acte în regulă ai nevoie de NIN (National Insurance Number) – un identificator prin care o să îți poți plăti asigurarea medicală. Pentru a obține NIN-ul îți trebuie o programare la un job center și ai nevoie de o dovadă de adresă (una pe care o poți obține din detaliile de la punctul 1). Acolo aștepți câteva minute până când ești chemat și ți se pun câteva întrebări în engleză. Dacă nu știi engleză, poți lua pe cineva care știe sau atunci când faci programarea să soliciți un translator. Nu te întreabă mare lucru, sunt întrebari basic (nume, prenume, de ce vrei să stai în UK sau cu ce te ocupi) e mai mult o formalitate. După 2-3 săptămâni NIN-ul o să ți se trimită la adresa pe care ai dat-o.
  4. Ca să îți găsești job, poți întreba un prieten – gen eu :), poți căuta tu singur la diferite agenții și se ocupă ei după ce le lași tu câteva detalii și CV-ul sau chiar la job centerul unde ți-ai făcut NINul și te ajută ei. Las aici câteva site-uri unde poți căuta joburi: Reed, Indeed sau chiar pe LinkedIn.
  5. Ca să îți poți lua o chirie ai nevoie de cont în bancă asta în cazul în care nu stai cu altcineva și plătești cash – împărțiți chiria.

Toate lucrurile astea se leagă între ele și e destul de greu la început așa ca nu ezita să mă întrebi dacă ai nelămuriri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *