Crăciunul în Anglia

Crâciun

Uneori îmi e dor de Sărbătorile din România, de Crăciunul în familie, de colindători și de toți prietenii de acolo. La fel ca la noi, în Anglia, Crăciunul e o sărbătoare foarte mare și foarte importantă pentru englezi. Imediat ce Halloween is over și decorațiunile cu monstruleți și pânză de păianjen sunt date jos încep să apară luminițele, decorațiunile și primii brazi împodobiți. Știu, toți zicem că e prea devreme dar ne și place în același timp. La fel ca în România apar luminițe pe străzi, prin magazine și pe la casele oamenilor.

Un obicei al englezilor este să trimită sau să înmâneze felicitări de Crăciun, fie că sunt familie, prieteni sau colegi de serviciu. Nu am primit niciodată atâtea felicitări de Crăciun câte am primit în ultimii ani și nici eu nu cred că am scris la rândul meu atatea.

În ziua Crăciunului familiile deschid dimineața cadourile iar apoi se strâng la masă, la prânz (Christmas lunch), în general toată lumea poartă pulovere de Crăciun sau ceva semnificativ. Felul lor principal la masă este curcanul umplut cu castane din câte am înțeles sau curcan în orice formă. Sunt nelipsite varza de Bruxelles, plăcintele sau budinca – pudding Yorkshire.

La masă – asta am vazut la prânzul organizat la serviciu – toată lumea primește pocnitori. Pocnitorile de Crăciun sunt niște tuburi acoperite cu hârtie care produc un zgomot puternic atunci când capetele îi sunt trase înafară. Acolo găsești un fel de coif pe care il poți pe cap în timpul mesei, decorațiuni micuțe și o hârtie cu o ghicitoare pe care o spui celui de lângă tine.

Nu știu dacă toată lumea îl urmărește dar, mi-au povestit colegii că un fel de tradiție este îi mesajul de Crăciun al Reginei care are loc la ora 15 şi este transmis prin radio, televiziune şi internet – prin YouTube, din 2007.

În a doua zi, așa numită Boxing Day (Ziua Cutiei), li se oferă mici cadori sau sume de bani poştaşului, vânzătorului de ziare  şi altor persoane care au prestat diverse servicii pe durata întregului an. În general, în aceste zile, nu circula nici un mijloc de transport, nici trenuri, nici metrou, nici autobuze și abia găsești un magazin deschis așa că fă-ți cumpărăturile și asigută-te că ai tot ce îți trebuie înainte de Crăciun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *