Scoția (II) – Edinburgh

Așa cum am promis, voi continua road-tripul din Scoția cu următorul oraș pe care l-am vizitat, de altfel și capitala Scoției, Edinburgh.

Mai întâi am fost pe Yachtul Regal Britannia, cunoscut și sub denumirea de Royal Yacht Britannia, este fostul yacht regal al monarhului britanic, Regina Elisabeta a II-a, în serviciu din 1954 până în 1997. Britannia este una dintre cele mai renumite nave din lume.

Yachtul Regal Britannia - exterior

Având un milion de kilometri navigați și peste o mie de vizite oficiale, în timpul celor 40 de ani de activitate, Royal Yacht a găzduit banchete de stat și recepții oficiale, dar, de asemenea, găzduia familia regală și echipajul a 220 de oameni.

Nouă ne-au luat cam două ore să vedem tot, sunt cinci punți în total, poți vedea apartamente Royal, camerele echipajului, camera motoarelor și uimitoarea cameră de ceai Royal Deck.

Yachtul Regal Britannia - living

Yachtul Regal Britannia - interior

A fost foarte interesantă experiența pe nava reginei mai ales că poți avea o perspectivă interesantă asupra vieții regale.

După Yachtul Royal, care e undeva la marginea orașului, ne-am întors în Edinburgh și am ajun la Princes Street Gardens – este un parc la poalele castelului Edinburgh, chiar în mijlocul centrului orașului.

Princes Street Gardens

Scoțienii sunt oameni drăguți, politicoși și cu un accent total diferit de ce știm noi din Anglia. Trebuia să fim foarte atenți să înțelegem exact ce vor să spună. Cam toate obiectivele turistice sunt gratis, orașul e super curat iar pe stradă nu vezi oameni cu kilt (dacă te aștepți să vezi).

Edinburg e așezat pe coline așa ca i-ați încălțăminte comodă dacă îl vizitezi. E un oraș plin de istorie iar clădirile sunt impresionante.

Edinburgh Old Town
Edinburgh Old Town

St Giles’ Cathedral este simbolul orașului, are o arhitectură frumoasă cu vitralii de jur imprejur și o poți vedea și în interior gratis.

St Giles' Cathedral

Am fost și la Camera Obscura and World of Illusions. Mie mi s-a părut o experiență faină. După ce treci de toate etajele, cu tot felul de iluzii optice, holograme și chestii interactive, sunt vreo 5 sau 6 etaje din ce îmi amintesc, la ultimul etaj este o cameră de unde poți vedea tot orașul proiectat pe o masă mare și rotundă.
Știți că scoțienilor nu le place să li se spună ca țara lor e aceeași treabă cu Anglia și doamna care ne prezenta orașul din camera obscură a făcut și o mică glumă după ce ne-a arătat o clădire care seamănă cu Big Ben: “No, is not the Big Ben, that is in another country”

Edinburgh - pano
View from top floor – camera obsucra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *