Un viitor definit de e-mobility

E-mobility în prezent

Deja încep să se vadă câteva schimbări iar termenul e-mobility e din ce în ce mai cunoscut în industria auto. Sunt foarte multe companii care nu mai investesc în cercetarea și dezvoltarea motoarelor diesel și încep să se se axeze din ce în ce mai mult pe industria motoarelor electrice.

De exemplu, Auto Schunn, partener autorizat Mercedes-Benz, sărbătorește 25 de ani de activitate pe piața auto din România și cu această ocazie este lansat și noul Mercedes-Benz EQC 100% electric. Mașina asta arată bine și din exterior, și din interior, și din față, și din spate.

Mercedes Benz EQC

În Norvegia schimbarea a început deja să se producă de prin 2017. Vânzările mașinilor electrice ocupau 52% din totalul de vânzări auto. Și asta se referă doar la mașinile noi.

De ce nu se întâmplă și la noi asta? Păi noi avem banii norvegienilor? Cu banii de pe o mașină electrică îți iei trei dieseluri motor 1.2 nou nouțe.

Ce nu suntem noi foarte bine informați este că întreținerea și toate taxele plătite pentru o mașină normală sunt mult mai mari decât cele pentru o mașină electrică.

E-mobility în următorii 25 de ani

Principalul motiv pentru care mașinile electrice costă mai mult decât automobilele cu motoare cu combustie internă, este prețul bateriei care acționează mașinile electrice. Tehnologia bateriei nu este, încă, suficient de avansată pentru a răspunde cerințelor de conducere electrică, iar producerea bateriilor este foarte scumpă. DAR, în viitor, tehnologia va evolua și tehnologia acumulatorilor se va îmbunătăți și de aici costurile bateriilor vor scădea anual. Deci prețul mașinilor electrice va fi mult mai accesibil și industria vânzărilor auto elecrtice va crește.

Tind să cred (sau nu mai cred, e deja destul de clar) că în mai puțin de 25 de ani, vânzare mașinilor pe benzină și motorină o să fie total interzisă. În toată Europa, dar nu numai, ci în întreagă lume, se vor conduce doar mașini electrice și hibrid.

Sunt aproape sigură că interzicerea mașinilor cu combustie internă va irita cumva ‘iubitorii de diesel’ pe care deja îi auzi că vezi-doamne astea electrice nu ‘trag’ așa de bine și că îți ia nu știu câte ore să alimentezi. Problema e că vehiculele electrice nu reușesc încă să atingă distanțe lungi de conducere fără întreruperi datorită timpului necesar de alimentare.

În prezent, un acumulator ține cât un rezervor de benzină/motorină adică aproximativ 500 km. Deci dacă vrei să te duci de la București la Cluj nu ai nevoie de nici o încărcare. Iar dacă e nevoie oricum oprești pe la Sibiu să iei o pauză și să bei și tu o cafea ca omul. În timpul asta îți încarci și bateria.

Tehnologia evoluează și acumulatoarele vor fi din ce în ce mai puternice, timpul de încărcare va fi mult mai scurt iar distanța pe care o poți parcurge mult mai mare.

E-mobility nu înseamnă doar automobile, nu înseamnă doar mașinile noatre personale ci și transportul în comun – autobuze, trenuri. Asta înseamnă schimbări majore și în infrastructură. Se vor amenaja stații speciale de încărcare. Acestea deja există, cel puțin în Anglia le găsești prin mai toate parcările mari, pe mai toate autostrăzile.

Ar trebui să fim recunoscători că avem energie solară și eoliană inepuizabilă și aceasta va crește în funcție de cererea conducătorilor de mașini electrice.

Oricum, pentru mine cel mai îmbucurător este că zgomotul se va mai atenua, mirosul de combustibul nu va mai fi așa înțepător iar noxe…aproape ZERO! În sfârșit vom putea ieși la alergat (bine, la mersul ăla rapid) fără să ne mai intoxicăm.

Să nu mai spunem că în 25 de ani inteligența artificială va fi atât de dezvoltată încât condusul va fi floare la ureche. Sunt deja implementați senzori de detectare a accidentelor, senzori de auto-parcare sau lane centering.

Ce mai încolo și încoace, mașinile se vor conduce singure, în viitorul e-mobility, roata nu va mai fi prezentă, iar experiența în vehicul va fi modelată de tehnologie. Aglomerația și cozile vor fi istorie prin introducerea traficului aerian și a ride-sharing-ului (adică împărți cursa/taxiul cu alte câteva persoane). A fost deja prezentat conceptul unei mașini zburătoare (pe bune) în care pot intra până la cinci persoane și care poate zbura cu o viteză care poate ajunge la 240 km/h (150 mph).

Totul se mișcă într-un ritm foarte rapid și e clar că e-mobility va evolua și, atât marile companii cât și noi că simpli oameni trebuie să ținem pasul cu ritmul creșterii tehnologice.

Photo credits: Mercedes-Benz.ro

Acest articol a fost scris cu drag pentru Superblog 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *