Învață ceea ce-ți place!

învață

Ușor de zis, greu de făcut. Azi, toată lumea dă vina pe sistemul de învățământ, că vezi doamne s-a ales praful. Da, o fi așa, nu vreau să contrazic pe nimeni insă, nici noi parcă nu facem nimic să îl schimbăm. Ca și mine de altfel, numa’ stau aici și mă plâng.

Bine, nici n-aș prea ști de unde să încep. De la parlamentari și guvernanți care schimbă legile si manualele in fiecare zi? De la profesorii care abia își iau examenele de titularizare? Sau de la parinții care le bagă în cap odraslelor să nu care cumva să vină acasă cu note sub 8 că nu mai vine Moș Crăciun? Nu știu…

Revenind la oile mele (și alea albe, și alea negre), din proprie experiență, vreau să spun că toate etapele școlii, fie generală, liceu sau facultate, sunt foarte importante și dacă ar fi să mai aleg incă o dată tot la fel aș alege cu mici excepții si mici schimbări.

Da, e foarte important ca în viață să știi câte puțin din toate și pentru asta există școala generală, că de aia îi zice generală. Da’ după, de la liceu încolo, chiar dacă ai 14 ani, ai coșuri și ești la pubertate, tot îți dai seama ca îți place mai mult matematica decât româna sau invers.

Nu văd de ce un elev la mate-info trebuie să facă patru ani de istorie dacă lui nu îi place materia asta și nici nu o să-l ajute în viitor. De ce i-ar trebui sicriul lui Bacovia sau bătălia de la Posada sa facă o integrală sau să rezolve un algoritm? Da’ nu citește el in timpul lui liber dacă tot vrea să știe? N-am înțeles si n-o să înțeleg.

Ca să nu mai lungesc vorba, tot ce vreau să spun e să înveți ce ție îți place și ce crezi tu că ți se potrivește, nu ce crede mama sau tata. Alege ceva ce vrei să faci și peste doi ani si peste douăzeci.

Încearcă să iei note de trecere la toate materiile dar nu te încărca cu ce nu ai nevoie. Axează-te pe o ramură, documentează-te și învață tot ce poți din ramura aia.

Oricum suntem în era vitezei și totul evoluează, așa că nu te speria că la un moment dat o să te plictisești. Mereu vei avea câte ceva de învățat indiferent de meseria pe care ți-o alegi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *