Ce drag îmi e când mă gandesc la muzica veche, muzică pe care am ascultat-o în cea mai mare parte la casete. Am prins o perioadă destul de scurtă și cu pick-up-ul care, by the way, am văzut că sunt iar la modă. Avea bunicul din partea tatălui unul foarte vechi, abia se mai înțelegea melodia, cu plăci de muzică populară. Cred că acolo am ascultat pentru prima dată melodiile Mariei Tănase ‘Ciuleandra’, ‘Agurida’ sau ‘Mărioară de la Gorj’.
Îmi amintesc cu mare drag și de cântecele Ilenei Sărăroiu pe care mama le cânta în timp ce trebăluia prin casă sau cântecele Maria Lătărețu pe care le-am cântat și eu de câteva ori la serbările de la școală.
În vacanțe, când mergeam la ceilalți bunici din partea mamei i-am ascultat pe Fărâmiţă Lambru, Gabi Luncă și Romica Puceanu, mai pe lăutărie 🙂 Nu pot să nu amintesc aici de Ionel Tudorache și de al lui Codin, melodie care în trecut era cântată de Ion Dolănescu și care, din câte mi-a povestit un prieten al familiei a fost inspirată din fapte reale. Versurile au fost create în urma unei crime care a avut loc în Buduhala, un sat de rudari, la câțiva kilometri de Târgu Jiu. Pe scurt, e vorba de o mamă care şi-a văzut fiul mort după ce a fost prins la furat de lemne.
O poveste la fel de interesantă o are și ‘La Chilia-n port‘ scrisă de un tulcean care a fost trimis de comunişti la reeducare pe şantierul de la Bicaz.
Mai târziu, ai mei au cumpărat un aparat video și tot satul venea la noi să vadă filme sau casetele cu înregistrările nunților lor. Un vecin aducea casete video vhs din Timișoara cu videoclipuri cu Stana Izbașa și Petrică Nicoară
Cam atat îmi amintesc eu despre muzica de înainte de ’97-’98 că apoi am descoperit Andre și Valahia :))