Despre Halloween si alte sarbatori in Anglia

Halloween

Acum ca a venit toamna, inca putin si e iarna in toata regula, cel putin aici in Anglia, o sa am mai multa vreme de ceva postari in plus asa ca hai sa incepem cu Halloweenul. Cunoscuta si sub numele de Allhalloween, All Hallows’ Eve, sau All Saints’ Eve, aceasta este o sarbatoare Celtica raspandita in toata Europa dar si in America de Nord.

Aici, in Anglia, magazinele sunt decorate cu o luna inainte cu tot felul de ‘scary things’, cum ar fi panze de paianjeni, dovleci si sperietori iar oamenii se apuca cu cateva saptamani inainte sa isi decoreze si ei casele, sa isi cumpere costume si bomboane.

In seara de Halloween, copiii merg din usa in usa si striga ‘trick-or-treat’ adica ori ii sperii ori le dai dulciuri. Nu vin la usa ta daca nu ai si tu cel putin un dovlecel atarnat undeva pentru ca vor crede ca nu sarbatoresti. Dupa ce si-au umplut plasutele cu bomboane si dulciuri se strang acasa si isi spun povesti inspaimantatoare sau mai nou se uita la filme horror ca-i mai practic. Asta daca nu se duc la vreo petrecere sau in club.

Halloween

Dupa toata treaba asta de la sfarsitul lui Octombrie, ajungem pe 5 noiembrie unde in UK se sarbatoareste Bonfire.

Bonfire sau Guy Fawkes Night este o sărbătoare anuală organizată în seara zilei de 5 noiembrie, pentru a marca eșecul Plângerii Gunpowder din 5 noiembrie 1605, în care un număr de conspiratori catolici, inclusiv Guy Fawkes, au încercat să distrugă House of Lords (Casa Lorzilor – cred) din Londra.

In afara de binecunoscutele artificii in fiecare regiune se face cate un foc mare unde se strang foarte multi oameni, ciocnesc cate un pahar de ceva si isi fac marshmello.

Bonfire

Mai tarziu, pe la sfarsitul lunii Noiembrie, englezii sarbatoresc Thanksgiving.

Ziua Recunoștinței este o sărbătoare națională sărbătorită la diferite date in Canada, Statele Unite, unele din Insulele Caraibe și Liberia. A început ca o zi de mulțumire pentru binecuvântarea recoltei a anului precedent. În mod similar, se numără sărbătorile de festivitate din Germania și Japonia. Ziua Recunostintei este sarbatorita in a doua Luni a lunii octombrie in Canada si in cea de-a patra joi a lunii noiembrie in Statele Unite, si in aceeasi parte a anului in alte locuri. Deși Ziua Recunostintei are rădăcini istorice în tradițiile religioase și culturale, aceasta a fost mult timp sărbătorită și ca o sărbătoare laică.

Pe scurt se mananca curcan…pfff, o bunatate!

Thanksgiving

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *